Rabu, 21 Disember 2011

9 NYAWA - RAMLEE AWANG MURSHID

mungkin agak terlambat aku habiskan novel ni.........aku mmg suke novel2 pak cik Ramlee Awang Murshid ni...sbb cite die banyak triller.....bukan cintan2 sangat...lagi satu dia mmg terapkan unsur ISLAM....tu yg buat aku slalu insaf n terus g solat pas bace novel hahahahhaha

Aku xtau la cite ni adaptasi dar cerita sebenar ke x.....tp ciptaan Allah SWT tiada apa yang mustahil

Aku xnk cite panjang pasai novel ni....tp aku akan merungkai serbe sedikit sinopsis novel ni.....


*********************************
Hakim dan Intan Suriyani adalah watak utama dalam cite ni....tiada pertalian darah tetapi jodoh pertemuan mereka bermula satu tragedi kemalangan dan bertemu semula dalam alam PERANTARAAN MAYA HIDUP DAN KEMATIAN....maksudnya alam perantaraan roh2 yg xaman yang koma sebelum mereka mati....... Keistimewaan ini melibatkan manusia biasa yang cacat fizikalnya iaitu Hakim yg buta. Walaupun buta namun Allah SWT memberi ia celik dari segi yg lain. Intan Suriyani pula gadis yg mengalami masalah jantung. Allah SWT MAHA KUASA cerita ini bagaikan roda.....dalam keadaan koma tu dia bagaikan roh yg   dipanggil untuk menyaksikan jawapan kepada persoalan yg menghantui dia selama ini. 

Tyme die dalam keadaan roh tu la die dapat lihat yg suaminya sendiri adalah pembunuh n penjahat yg kejam. Kejahatan tu terbongkar satu persatu dengan bantuan dialog Hakim dengan roh...Selain dri itu kisah cinta 2 agama pon menarik minat mendalam aku pada novel ni..... Seorang doktor berbangsa cina telah memeluk Islam dan merubah presepsi teman istimewanya yg mmg Islam (pada namanya sahaja).... aku pikir kadang2 orang kite sesama Islam pon xtaat pada Allah SWT......buat malu je pada mualaf  tp positif pemikiran aku.......sama2 membimbing adalah terbaik...... Semuga Allah SWT membukak pintu hati kepada "MEREKA" untuk ISLAM.........
Lame2 aku bace cite ni macam drama korea pulak yg bertajuk 49 DAYS. Dalam kepercayaan dorg, dorg ade mase 49 hari untuk mencari 3 air mata suci yang bukan dari family mereka.......cerita ni besh.......dia masuk dalam badan perempuan yg penyebab dia koma.....pastu die kene cari air mata yg suci yg menangis kerana terlalu sayangkan dirinya......... perghhhh besh gile cite ni

********************************


aku tanye kawan2 aku..........kalu aku mati korg sedih x????



So sesape yg xpuas hati ngan sinopsis ringkas aku g download n tgk sendiri cite ni,.........xpon bace sendiri novel tu hahahah seyes aku suke cerita yg mcm ni..........triller gituw.......



NOTA BIAWAK : SEMUGA ALLAH SWT BUKAKAN PINTU HATI DIA UNTUK ISLAM (UNTUK MU YA ALLAH)

Selasa, 13 Disember 2011

NADEY DI CORDOBA.........perghhh ciwrit!!!


Siapa yang kenal aku sure tau aku dok meroyan ngan sape slame ni........ sape lgi ngan laki aku la!!!!
ADI PUTRA LAAAAAA

Meroyan aku tgk suria di cordoba.....tgk cite tu die tulis......tu novel yg menang dalam kategori novel berunsur  keISLAMan ....jalan cerita mmg besh....... tp aku xsuke la pmpn tu pkai tudung mcm SITI......kalo litup semua kan santek....lg2 yg blakon tu si YANTI mmmg santek sgt2 orgnye.....mmg padan ngan watak die yg tegas....... 

Masuk skit bab cite ni

Bukan senang nak ubah prangai laknat manusia .....bukan mudah nk ubah dr jahil kearah kebaikan...
Dalam cite ni Adi Putra yg bongkak tu berubah serma merta setelah Allah turunkan hidayah dalam pelbagai cara.... salah satunya Allah SWT turunkan hidayah tu dalam bentuk penyakit....dan kedua orang yg telah menyedarkan dia....manusia terpilih yg dapat menundukkan ego lelaki itu iaitu SURIA.... cinta ISLAM hadir dahulu barulah CINTA SURIA datang......ni baru betul....cinta Allah SWT dahulu :)

Maka dengan pelbagai cara Allah kurniakan (tanda DIA masih sayangkan hambaNYA) barulah kita bersyukur ......cite ni mmg bukak mata aku....semua berlaku ade hikmah dan bersebab.... mcm mane pon Allah akan beri kurniaanNYA .......kite xkn bersedih selamanya.....

Cerita ni jugak buat aku rase besh lg sbb dia bukan tunjuk pada cinta yg menang je.....pada yang kalah pada cinta dan redha sangat2 dengan ketentuannya lakonan LISDAWATI....Dr Roziah gtuw....yg syok kt Tengku Huzir lakonan FAHRIN AHMAD gtuw...

Konklusi cerita cinta dr roziah tu.....die bertemu org yg salah dan akhirnya keredhaan itu Allah telah temukan die dengan orang yg BETUL.........

The main story dalam cite ni bukan kisah CHENTA je.....kisah FAMILI pon terselit.......antara PUTRA dan ibunya...... perghhhh leleh hidung aku tengok air mate mak die n air mate adi putra..... leleh ok!

 Jeles aku ngan pmpn ni!!!!!!



 Ade x lelaki melayu  mcm ni yg single lg??? tp aku xnk yg gay!........ade x?????
haiiii...........

Lagi satu jaket2 adi putra dalam cite ni sume lawo2.......dems aku jeles

Jalan cerita DHIA ni pon besh tp aku xsuke pelakon nor danish....sbb aku rase mcm xkene je........kalau fazura ke....atau sape2 je la yg leh jd budak kg.......nora danish xsesuai so aku xsuke tgk cite ni.......tp kalau ade novel mmg aku beli sbb jalan cerita ni mmg superb besh




NOTA BIAWAK : gua mmg minat lu adi putra....sume cite tu wa tgk sbb lu mmg plakon da boom!!!!!! mintak sain kt dade purlezzzzzzzz

Ahad, 11 Disember 2011

MASE DEPAN BIAWAK ATAU AKU????


Aku rase tahun 2011 la paling cepat aku rase mcm baru je bape bulan aku nk bine kerjaya aku..setakat ni dah dua kali aku tuka kerja....... 1st experience keje mmg gile2 kene buli.....mmg menyumpah seranah aku kt bos lame.... mentang2 muke aku INNOCENT & fresh graduate....mcm tahhi aku dilayan....aku ingat negara kite DEMOKRASI xde pandang AGAMA @ BANGSA......mmg tahhi la... 

Ade gak experience aku...g mintak keje....pastu xdpt sbb KO HODOH..... tu aku redha...biar Allah je balas...ape la nasib korg2 yang HODOH (aku comey)

Kerjaya aku skung ok je tapi ade suatu hari aku bangun2 dari mimpi aku bertekad tibe mahu UPGRADE kerjaya aku.....setelah berpikir panjang (beberapa minggu) aku menghantar surat resign notis sebulan....semua orang tanye kenapa.....alasan aku banyak.....(mmg dasar biawak banyak alasan)

So bile dah hantar notis sebulan benti.....tibe2 aku pikir aku nak cari keje ape??? 
1) Office hour (5 hari keje)
2) mungkin nak cube kerjaya diluar bidang (spt ARTIS??? PELAKON??? MODEL??? (perghhh mcm tahhi)
3) Kerjaya yg state public holidaynya...bukan suke hati nenek ko je nk keje je setiap hari
4) gaji mesti tip top

TAPI ANGAN-ANGAN MEK NADEY DI ATAS MMG MUSTAHIL DIJAMAN SKUNG..

Kerjaya skung mmg ikut nasib,,,,kadang2 aku pikir aku banyak dose kot tyme blajo dulu (ponteng je keje) mmg karma la 

Perkara yang aku dok pikir2 ni..
Ape kelebihan aku???
1) Aku memang suka haiwan...kalau boleh kalau kerja cari haiwan dalm hutan tu the besh...
2) Mcm kerjaya aku skung....aku bab jual barang... bg confidence barang tu bagus mmg aku boleh diharap (KAKI KENCING)
3) Aku suka photography (tgh kompol duit la ni nk beli DSLR)
4) Aku suke melancong

Kesimpulan aku xde kelebihan yang betol2 buat aku bangga!!

aku mmg nak jd Zoologist tp xde rejeki lg kt zoo sbb dorg pilih org cun je (uwaa ape DOSE ORANG HODOH) xpe la....rejeki orang lain2......

IBU AKU SUH AKU APPLY POLIS


Habes la kalau aku dapat kete polis mcm ni!!!!! habes.......masalah utama aku ialah kene pergi kursus PECAH LEMAK...mati aku tyme training dorg....pastu ade kawan2 aku cakap takut aku MAKAN RASUAH ahahah syaiton tol


 AYAH AKU SUH JADI CIKGU


Habes la kalau aku jd cikgu dah la dulu aku buat TAHHI kt cikgu2 aku....KARMA tu menghantui aku....aku dok nyanyi lagu HUKUM KARMA je ...mati la aku jd cikgu t....aku takot aku kene saman sbb POKOL BUDAK... xpon aku jd porfular mcm cikgu shida....gile glamer....

Ape2 la yang penting skung cari rejeki......... aku arap dapat tolong family bayo kete...bayo hutang PTPTN (iklan PTPTN tu pon cukup buat aku seram) dan tiap2 bulan leh blanje family aku tgk wayang or makan beso2..... tu yg aku buat sepanjang aku ade duit sejak bekerjaya setahun pas.....skung kene jimat sbb xlame lagi nak menganggur kan??? L for loser~~~

Doakan aku rakan2 :)


NoTa Biawak : Bangun pagi2 ...aku cakap aku nak ponteng keje arini....aku bangun on9 pastu mak aku bebel aku xkemas umah n xmasak untuk die.........dems kene bebel lak pg2 ni

Sabtu, 10 Disember 2011

MOOD BERSEPAH HIDUP MACAM SAMPAH ...

Dah lame gile aku xmuncul dalm dunia BLOGGING.... tetibe hari ni nak bukak balik blog....


WELCOME BACK NADEY......KOTTER tu reject dengo mcm lucah lak



TAJUK SAMPAH HARI INI

MENGAPA AKU BERHENTI BERBLOGGING sekejap  ???

1. Mungkin hati aku tak tegar mcm blogger2 yg lain
2. Internet umah aku mcm haram jadah...terkentut2...pura2 mati....sembelit
3. Bekerja shift....keje balik kol 11 malam... balik2 dh penat... (aku keje sampai 5 hb januari je)
4. Tak de mood tengok blog sbb mood aku macam sampah.... LAST POST AKU 28 JANUARI 2011 = Gile lame aku xbukak blog sampai hampir setahun....gile pecah rekod ibu mengandungkan aku!
5. Macam2 berlaku dalam setahun ni....2011 mmg byk kenangan pahit n manis aku gak....mungkin ni fasa KEREMAJAAN aku....
6. Aku bagi alasan nak kasi orang rindu kt aku,,,,, rupenye TAK DE blogger yg rindu kt aku huhuhuhu

So akhir kate untuk post ni........macam mane pon alasan aku....aku nak cari balik kawan lame n kawan baru dunia blog SEMULA...aku terlampau rindukan KORANG



Nota biawak : BIAWAK DAH ADE SEMANGAT NAK CARI KAWAN DIA SEMULA!!!!!!!!!!