Khamis, 30 Mei 2013

1st impression: BAIK GILA LAKI NI!!!!!!!!!!!! UNTUNGNYA KALAU JADI PEREMPUAN NI

What can i say is......This is the luckiest women in this world. She had cute husband who have such a big heart. 

Sesape yang terasa dirinya kategori bukan perempuan cantik sure kate lelaki ni yA Allah baik gile....judge laki saje....kita tak tahu perempuan ni yang baik hati sampai lelaki ni boleh terpikat kat die kan.....POSITIF.....sebab tu bagi yang Islam, kami percaya jodoh seseorang itu sudah ditakdirkan....sebab terciptanya Hawa dari tulang rusuk kiri Adam...maka kita MESTI ada jodoh, cuma lambat atau cepat.....sempat di dunia kalau tak sempat disini....di syurga itu PASTI.

Apa yang aku nak katakan disini....aku sering bertanya kenapa banyak usaha aku tak berhasil....usehe aku kearah jodoh...aku terpikir sebab rupa aku ke??? sebab perangai???? Sampai sekarang aku tak nampak jawapan dari segi zahirnya tetapi aku dapat jawapan dari aspek keagamaan iaitu, jodoh belum sampai, si adam belum bersedia siapkan diri untuk jadi imam....semua lah...tapi tu aspek pemikiran agama. 

Tapi mungkin perangai..........itu yang aku nak bincangkan
Dulu aku selalu benci perempuan cantik....sebab bagi aku perempuan cantik ni perasan cantik dan berlagak cun...plus gedik gile tahap cipan....lagi2 aku menyampah bila dalam sekolah dia asyik dapat pakwe dan boleh tukar2 orang....yang aku?????? Bab 1 loser...

Tapi bile makin dewasa perspektif aku bertukar, aku mula berjumpa dengan pelbagai orang....kebanyakan perangai buruk ni sume yang lagi hodoh dari aku!...aku kompiden aku cantik konon. Sampai pernah aku cakap....muke hodoh takpe jangan perangai pon hodoh....aku dok maki2

Biasanya....perempuan atau lelaki cantik dan hensem, buat perangai buruk macam mane....masih boleh dimaafkan....mayb tengok muke cantik sangat sampai lembut hati...Tapi kalau la orang tu buruk....aku maki gile babi siap cakap tak sedo diri,,,,haaa gitu

Contohnya masa aku di UKM, ada seorang hamba Allah ni aku anggap die kawan tapi die dah saiko kt aku.....memang aku salahkan muke hodoh die la....kalau die hensem sure aku redha je die saiko kat aku...kuang ajo aku ni....

Tapi aku tak sedar, aku seperti maki pada diri sendiri....jika perangai aku elok...aku tak maki orang :)
Begitu juga pandangan orang lain terhadap aku....Kesimpulan aku juga perempuan hodoh dan berperangai buruk.

Maka, start dari kesedaran betapa buruknya perangai aku, aku dah menhentikan perangai saiko aku kat orang yang aku suka....sebab aku pernah rasa perasaan annoying tu so dengan itu, aku dah stop jadi stalker dan PENGGATAI....cume berperangai hodoh pada kawan2 bagi aku itu salah satu dari entertainment. HAHA cover...

So far, hati aku hanya kat seorang sahaja, aku akan jumpe keredhaan apabila aku jodoh aku....maka aku sedang usehe mencari jodoh sebenar agar aku boleh tenang dan mendapat keredhaan........

MAKA, bila aku tengok gambar ni....aku percaya aku bukan buruk rupa paras tapi perangai....ubah mana patot sampai aku jumpe lelaki yang baik!.....amin...


Syukur tengok gambar ni, aku pon nak lelaki hero Malaysia juga.... :)

Selasa, 21 Mei 2013

KISAH SPENDER TERTINGGAL DEPAN MAYBANK!!! gila lawak

Ok ni lakonan orang lain, diadaptasi ok....

Jangan fitnah tu spender aku mahupon keluarga aku!!! Bukan ok 
HAHHAHAHAHHAHHAHAH

Begini kisahnya,

Raya tahun ke 2009 mungkin, si ayah mengajak kami keluar ke bandar Kuantan untuk keluar duit.....duit  belanja raya....

Semua bersiap, si ayah menyarungkan kembali seluar petang tadi, ah....keluar duit je bukan keluar pon. Maka sampai di Maybank sebelah masjid di tengah-tengah Bandar Kuantan, si ayah keluar dengan bahagia.

Malam yang sejuk sepoi-sepoi bahasa terasa nyaman kerana berdekatan dengan air kuala (air sungai pahang bercampur dengan laut) dan tiada manusia merayau di sana...mungkin semuanya sudah tidur tak sabar nak raya esok. Si Ayah kembali ke kereta setelah selamat keluar duit dari Maybank....dia masuk dalam kereta, hidupkan enjin dan bukak lampu kereta...

TIBA -TIBA

Si ayah berkata.....

"aku macam kenallll je kain bergumpal depan Maybank tu" 

Si ibu menjeritt....mengilai.....

"tu......tu......kan....HAHAHHAHAHHHAHHA"

Si ayah dengan malu....berkata

"tu spender kami la.........adui" 

Si Ayah dengan tersipu-sipu keluar dan dengan pantas mengutip spender miliknya yang berwarna biru. Semua gelak tak hingat dunia ......gila lawak....

Si ibu tanya......
"awak tak rasa ke spender tu terselit semasa sarung seluar??? "

Si ayah
"TAK!!!!!!!! HAHHAHAHAHHAAH"

Kenangan tak dapat dilupakan sampai bila-bila bagi famili tu.....harap mereka bahagia dan gelak2 hingga akhir hayat ...amin.

KESIMPULAN, TOLONG JANGAN MAIN CAMPAK JE SELUAR BERGUMPAL2 PASTU PAKAI BALIK....HAAA TOLONG LIPAT ATAU IDAIKAN ...

DAN INI BUKAN CERITA SPENDER AKU...

SEKIAN

KATA ORANG-ORANG TUA DULU BOLEH BUAT KITA TERUS SYIRIK KEPADA ALLAH SWT?????

Info ini khas untuk rakan seIslam saya, biasanya Melayu kaya dengan nasihat orang-orang dulu yang memakan garam sebelum kita kan. Saya mendapat info ni dari rakan opis saya yang baru selesai kursus kahwin....perghhhhh aku tak pergi lagi.

Biasanya mak mak kita cakap, 
Akak jangan potong kuku malam2 nanti mak cepat mati!, 
Tangan kanan gatal, nak dapat duit ni!,
Mata kiri aku bergerak2 la....ada bende buruk nak jadi ni
Jangan bukak payung lepas hujan, nanti ular masuk rumah,
Telinga berdesing, ada petanda buruk ni!
EIii bau kapur barus, ada orang nak mati ni
Kupu-kupu masuk rumah ada tetamu nak datang ni...

Bila kita membuat andaian begitu, boleh jatuh syirik. Cepat-cepatlah mengucap.
Pernah juga aku dengar ceramah ustaz , dia kata amalkan sebelum tidur buat solat sunat taubat...kawan opis cakap ustaz kursus kahwin tu pon cakap mende yang sama. Buat solat taubat sebelum kita tidur sebab kita tak tahu perbuatan yang kita sudah terlanjur berdosa dengan Allah SWT...

Mari amalkan....sebelum tidur biasanya aku cuci muke solat isyak dan main candy crush sampai tertidur atau tengok movie sampai tertidur....pelan2 kita ubah.


CTOS tu HAPE??? NAMA BLACKLIST DARI BANK???


Ini info penting bagi rakan-rakan seumur saya. Seharam kejadah aku tak pernah tahu CTOS ni hape, ko habis je belajar, pergi cari kerja dan berniat untuk beli rumah atau kereta.

Tibe-tibe dapat call dari dealer, "Nadirah, nama awak disenarai hitam dalam CTOS. Awak ada buat pinjaman dari mana2 bank, kad credit ke....ataupon ada pembelian kereta family menggunakan nama awak?"

CUAK GILA BABI WEHHHH, sebab sebelum ni aku hanya berhutang dengan PTPTN itupon aku tak pernah tak bayar. Aku dah risau sampai kerja kat opis aku abaikan. Aku tepon semua kawan-kawan dan ada juga tanya di Facebook. Ramai kawan mengatakan PTPTN takde kene mengena hal ni.Nasib baik pihak bank dan dealer sudah beritahu mereka akan tolong aku bersihkan nama aku daripada disenarai hitam dari CTOS....tapi dealer tu tak terangkan aku dapat CTOS tu dari mane...just dia kata tunggu loan settle je.

Sampai sekarang aku blur, CTOS mane kan....aku pikir, saman AES yang aku tak bayar tu ke??? HAHHHAHAH 

ok CTOS atau organisasi seumpamanya adalah....
satu badan organisasi yang mengumpul maklumat senarai peminjam yang gagal melunaskan hutang dari bank peminjam, dengan kata lain senarai hitam orang yang dibenci oleh bank sebab tak reti2 nak bayar hutang berturut2 12 bulan selamat berapa tahun mereka janji untuk membayar. Maka bila orang yang dibenci oleh bank A, tidak akan boleh pinjam duit dari mana2 bank di Malaysia ni....OVERSEA aku tak tahu.

Biasanya, bank akan memberitahu dahulu kepada peminjam jika dia tidak berjaya membayar hutang dalam masa yang dijanjikan, namanya akan terus diserap dalam CTOS atau sebagainya. Biasanya pemilik kad kredit tahu berkenaan CTOS, jika mereka lewat membayar mereka akan terus disenarai hitam....Jika nak bersihkan nama, sila rujuk 

Yang aku baca dari forum-forum mereka hendaklah pergi ke pejabat CTOS dan bersihkan nama dengan membayar semua hutang dan proses pembersihan lebih kurang 3 hari namun itu ia boleh lanjut selama 6 bulan untuk kita boleh membuat pinjaman baru pada bank2 di Malaysia.

Kepada kawan2, sila cek dengan detail jangan jadi macam aku blur dan dealer aku tolong uruskan. Kadang-kadang ada orang berniat jahat boleh tipu kite dengan banyak cara. Zaman sekarang kan.....semua bijak pandai maka kita kene jadi rakyat yang pandai agar tidak ditipu mana2 pihak yang tidak bertanggungjawab. Sila cek dengan detail maklumat sebegini sebelum membayar apa-apa statement. Jika betul salah kita tidak membayar wang maka bersihkan nama cepat2 agar kita mati bukan dalam keadaan berhutang. Tenang malam2 nak tidur kan..... 

Sebab tu dari aku lahir ayah aku didik aku supaya jangan berhutang. Alhamdulillah, ayah aku kata dengan bangga....kamu semua ayah bela tanpa hutang bank....kad kredit..... Maka aku akan dengar cakap ayah aku.....aku tak kan pakai kad kredit...hutang dengan ayah je lah hahahahhah..in shaa Allah.... kerja keras dan setelkan hutang secepat mungkin....

Tapi bagi aku bergantung juga, ada orang pandai manage hidup dia.....dia tak boros macam aku...maka die boleh pakai kad kredit. Aku memang sah tak boleh BAHAYA!!!!!!!


Isnin, 20 Mei 2013

AIR ASIA ISU: KES IBU DAN ANAKNYA YANG DEMAM CAMPAK DIABAIKAN DI VIETNAM

Ok sesape tak tahu kes ini silap google ape masalah sebenarnye.....semalam aku baca kat FB pagi ni lebih detail di blog Mazidul Kamal. Anak die kene tahan tak boleh balik Malaysia sebab demam campak, tapi salah seorang penumpang AA adalah pegawai medic dah check budak ni dah kebah cuma kesan luka demam campak je kelihatan. Datang nurse / doktor dr Vietnam yg tak reti cakap English cek suhu budak tu, bila orang tanye tak jawab terus blah...kalo aku sure rembat nurse tu kan!

Masa ni ramai orang Malaysia pelbagai kaum tolong beri bantuan kewangan weh...terharu gile tengok. Tapi kes dah setel, bengang lak aku nampak statement Tony kat Twitter yang dia kate kes ibu dan anaknya memang dah dalam law AA....memang budak tu sakit....tapi masalahnye banyak sangat info lain dari ape yang die tahu....tak kan pegawai medik tu bodoh kate budak tu sehat or demam lagi....

Lantak tu masalah dorang, Alhamdulillah budak tu dan ibunya selamat sampai ke Malaysia 

Pastu dalam blog Mazidul ada la gamba macam ni lebih kurang, aku tak puas hati aku google lagi....actually aku tengok event ni dalam TV3....

 Nak tahu nape aku google??? pramugari kat blakang tu semua muke melayu kot....ni sure la arak weeh
 Yes, yang kat blakang tu aarghhh arghhhh kene arak....harap dorang sental baju tu elok2.....tak leh bawak solat.....ehhehehehe...
OK.....seb baik pakai spender....bapak la weh...tak selera aku tengok

Khamis, 16 Mei 2013

HOW TO MOVE ON FROM FRUSTRATED.

Ok...haritu aku just post tumblr tapi hari ni nak menaip!

Aku buntu, serabut giler, tak pasai2 marah orang tak berdosa, banyak usehe dah aku buat nak lupekan kesedihan kan....maka aku google la....how to move on...

1) Google: Let's Face it 
Nadey: Redha.....Terima......tu perkara yang paling lambat nak serap dalam jiwa. Kalau ada rejeki ko boleh jumpe pengganti dengan cepat maka ko takde la pikir pasai masalah lampau sangat. Tapi untuk orang macam aku....dah usehe nak cari pengganti tapi takde rejeki, keredhaan untuk menerima yang kita sudah kene buang, sudah ditinggalkan....repeating day by day. Maka, bagi orang macam aku kene usehe gile sikit...

2) Google: Dont try and let go
Nadey: Jangan cube nak masej lagi......kene lepaskan....kene ingat kalau kita masej lagi la die rase beban....tapi pada awal2 tu kalau terlajak masej la kan konon.....percaya la....bila kita tak masej orang yang kecewakan kita...sure die akan rasa yang kite sudah ada life baru....so hidup die boleh tenang. That's why ada orang cakap, kalau sayang lepaskan....biar dia hidup bahagia....ayat sedih kan....kan...kan...Untuk orang macam aku....pada awal aku dah delete semua contact number, tapi orang tu datang balik katanya as a friend....so hati kecil aku kata ini harapan. Sebenarnye itu racun. Kalau boleh jangan accept langsung call yang mencurigakan...ye tahu hati meronta2 tapi percayalah semua itu racun nanti makan diri.

3) Google: Delete, and delete
Nadey: Dalam proses recovery ni, kalau boleh setiap mase nampak orang tu....dalam bilik nampak barang-barang yang pernah diberi oleh orang itu.....gambar2 kami.......sampaikan ape yang kami berborak dalam ym pon aku simpan. MAKA jangan lah sayang, delete semua....delete....buang2...kalau sayang nak buang letak dalam kotak atas almari....bertahun pas tu kalau terbukak sure kita akan senyum je....kenangan!Memang susah nk buang gambar semua la....tapi pikir keadaan meroyan kita nanti....demi kebaikan masa depan...pls buang 

4) Google: Write all your feeling 
Bila kita dalam emosi....nak mengadu kat kawan bukan semua paham ape yg kita rasa, maka luahan dari segi penulisan menzahirkan emosi, itu salah satu luahan positif.....luahkan semua...tapi bagi yang Islam...of course mengadu pada Pencipta adalah ubat yang mujarab. Kalau ada blog...tulis kat blog....biarlah orang annoying ....jangan malu. Allah swt beri ujian kepada kita....kita orang terpilih untuk diberi ujian kesedihan ini....so jangan malu sangat.....dan jangan compare hidup kita dengan orang.

5) Google:  Music
Nadey: betul, tapi jangan dengar lagu sedih...jangan dengar lagu bruno mars, haaaa jangan dengar lagu KOREA, indonesia.....haaa lagu dorang banyak jiwang juga. Bagi aku...aku dengar lagu band2 KPOP yang rancak, LINKIN PARK, MY CHEMICAL ROMANCE, SLIPKNOT, KORN.....EPICA...lagu yang rock gile kan

6) Google: Try new activity
Nadey: busykan diri......aku macam dulu jugak....tapi aku bzkan diri aku dengan tengok cerita korea....tapi kalau cerita korea yang sedih2 ni....memang payah la....tapi aku elak sikit. Aku tengok Running man....ala reality show mane2 la yang kelakar....asyik gelak je

7) Google: Meet someone new
Nadey: YEs....ini yang aku tengah try, walaupon dah bertahun aku try, banyak kali putus asa. Tapi demi masa depan, aku positif....aku try semua...walaupon orang kata terdesak ...aku peduli apa....susah senang aku nak lupakan kesedihan orang tak tahu kan....takpe...aku tak akan berhenti usehe...tengok borang JOM KAHWIN CAMPUR...kt blog revert muslim.....haaa aku isi je...sebab dari pandangan aku...semangat mualaf untuk belajar agama lagi mantap berbanding orang macam aku yang lahir2 je melayu dan Islam. Pastu kawan aku putri, suh gune WeChat ....cari kenalan baru...aku try tapi so far aku tak pernah reply....sebab yang add aku sume jantan gatal kebanyakan Indian n Chinese tua....LOL....kalau orang berkopiah add sejuk jugak perut.....haish tak kesah la ape pun cara masing2....positif dan istiqamah...ini usehe selain dari berdoa saja.

Aku tau post aku tak berguna sangat pon, kepada orang yang senasib macam aku....jangan lah kita compare dengan life orang lain....dia kurus n cantik sebab tu die senang dapat pengganti dan kahwin....sebenarnye kita tak tahu ape yang Allah duga dia....maka positif dan usehe dengan cara kita. Jangan rasa dengan bunuh diri, orang yang tinggalkan kita akan suka kita jugak akhirnya...puih takde!!!! Move on and get a life....


Rabu, 15 Mei 2013

HEARTBROKEN...MOVE ON...FIND SOMEONE BETTER


May be im the one who crying, it's only me.....