Rabu, 27 November 2013

SHARE: TIPS TRAVEL KETIKA DIROMPAK

Post ini aku kongsi dari group MBC (Malaysia Backpacker Club) Mereka kongsi pengalaman dirompak.

Tips ketika dirompak adalah

1) Cuba untuk tidak panik atau melawan. Ko gile tak payah tiru aksi dalam filem semua tu bukan nasib tapi skrip. Realiti perompak tak bodoh dorang tak nak tinggal saksi maka jawapannya bunuh je. Tapi jika perompak tu masih ada ihsan dia akan lepaskan kita. Beri semua kebendaan yang diperlukan. Tak guna kalau buat cacat pon sebab mungkin dorang dah perhatikan kita dari awal.

2) Kalau anda sehelai sepinggang ditinggalkan. Anda cari lah perkampungan. Pastikan anda tenang dan jangan buat-buat pengsan. Takot macam-macam boleh berlaku. Gunalah bahasa badan atau bahasa yang boleh anda tutur. Mintak pinjamkan telefon.

3) Call semua bank yang dicuri.
Nasihat aku bawak satu kad kredit dan had kan kepada pinjaman paling minima. Kalau aku boleh pinjam sampai 4k je. Perghh kalau perampok tu dapat kad platinum mau die berjoli beli tanah, beli rumah. Hadui. Semasa travel juga bawak kad bank satu jenis je. 

4) Then baru pergi report polis. Tak payah menangis bila dah kering air mata baru nak buat report. 

5) Catat awal-awal embassy Malaysia di negara yang kita travel. Dapatkan pasport sementara dan bantuan. Selalunya Embassy akan bagi tiket flight dan sedikit duit untuk pulang. Bile sampai Malaysia kene bayar balik hutang ye. Kalau IC pon kene curi, suruh Embassy buat surat berletter head dan ditujukan kepada JPN. Call famili di Malaysia suruh scan Surat Beranak dan kene dapatkan pengesahan dari officer dan fax atau email kepada Embassy. Atau lebih mudah, sebelum pergi travel memana scan semua IC, lesen, pasport, surat beranak attached dalam email kita.

6) Ingat detail rupa paras perompak...tolong la jangan makan banyak semut sebelum travel. Tajamkan minda ya!!. Selain dari itu, ingat jalan. Tanya penduduk cara hubungi polis atau ketua kampung tempat yang kita travel itu awal-awal. Nanti senang kita ada arah tuju.

7) Berdoa, usaha dan tawakal. Musafir kita bukan sia-sia. In sha Allah 

Takot tak? Jangan takot. Kita musafir ni kene ada niat. Kalau kita mati dalam perjalanan pon kita mati syahid. Bukan pergi bertujuan nak layan GRO je. Bahaya ada dimana-mana. Yang penting tawakal. Aku share ni bukan untuk korang je...sebagai backpacker amatur aku juga perlu alert dengan segala nasihat. Kalau mende nak jadi kita tak mampu buat apa-apa. Ini sebagai langkah berjaga-jaga. Semuga perjalanan aku dan kalian selamat pergi dan selamat pulang. Amin




Isnin, 25 November 2013

ULANG BATTLESHIP 509 KALI

Aku ada penyakit, kalau aku suke satu benda aku akan jadi OBES gile....hah OBSES. Contoh kalau aku suke satu lagu aku akan play lagu yang sama berhari-hari. Satu lagu je. Haaa pelik kan.

So aku baru perasan, aku obses dengan dua cerita yang aku selalu ulang bila boring. Jarang ada movie yang aku boleh ulang tanpa jemu. Salah satunya adalah Battleship. Sebab satu cite die best walaupon pasai alien merepek. Tapi mayb aku suke navy. Heee

Hero dia....Taylor Kitsch. First love aku dengan dia masa die blakon dalam cite The Covenant. Yang rambut panjang bawak moto besar, nak selamatkan awek die....pastu kene langgar pokok. Haaaa pastu cite John Tucker Must Die...John Carter. Sebab handsome tu memang la....suara dia...garau dalam. Seyes seksi...ko tutup mata pon leh tersenyum bila dengar dia cakap. Memang macho habis makhluk ciptaan Allah ni.
 Mantap gila...heeee
 Navy....hikhikhik
 Ini favorite scene....masa dia pakai kapal pearl harbor yang dah jadi muzium sebagai battleship, then dia jerit....." FIRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" Booom meletop dade aku siap ulang 10 juta kali part dia jerit pastu muke aku merah-merah tersipu. Sebab aku rase suara dia macho gila. 
 Perghhh pakai baju pon nama chocolate abs die....hehehehhe
 Selain dari cite Battleship yang aku dok ulang 509 kali, cite Harry Potter. Cite Harry Potter ni memang fantasi gila....so aku memang suke. Memang best lah tengok dorang membesar dalam filem ni. Lol tetibe ayat aku skema.
Bila ayah dah pasang unifi, aku download macam orang gila. Pastu bila ayah suh bayar bil...aku buat muke tahhi.

kbye

Jumaat, 22 November 2013

Jatuh cinta dengan Allahyarham Ammar

Terima Kasih pada sababat Didie sebab bagi masej di Whatsup! Semoga kita yang muda ni boleh contohi beliau, bercita untuk syahid pada Allah....bukan mati sia-sia... Bukan bercita untuk travel sesuka hati. Harap aku pon boleh insaf. Secebis rasa ingin insaf adalah tanda-tanda kita masih ada iman. 

Cerita tentang Allahyarham Akhi Ahmad Ammar.
Bismillah...
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.
Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.

Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!
Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."
Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.
Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.
Al-Faatihah.
MUHAMMAD BiN AHMAD ZAHiD
20/11/2013
İSTANBUL,TÜRKİYE

Ahad, 17 November 2013

BEAUTY AND THE BEAST - FULLSTOP

BEAUTY AND THE BEAST- Part 1
BEAUTY AND THE BEAST - Part 2
BEAUTY AND THE BEAST - Part 3
BEAUTY AND THE BEAST - Part 4

Hari ini Jumaat! Yes, balik rumah aku nak habiskan tengok cerita Korea 'Master's Sun" cite hantu korea ok. Laju kereta aku memecut pulang. 

Usai aku makan malam, terus start komputer dan klik pada episod 4 sambungan dari semalam. Kusyuk aku feeling dalam cerita itu. Tiba-tiba handphone aku berbunyi.

'Nadey, salam.....sihat?' - Faizal

Ya Allah ape lagi lelaki ni nak? Ish kang aku tak layan kata aku sombong. Kacau betul aku feeling cerita hantu ni. 

'salam....sehat je tengok badan la....' ringkas aku balas. Terang lagi nyata aku seperti memberi signal boring.

' Macam mana soalan saya semalam? Awak sendiri kata, kalau berani datang rumah merisik. Saya bebetul nak datang rumah awak, boleh tak? Apa kata awak bukak hati awak terima saya. In sha Allah saya cuba yang terbaik' desak faizal dalam mesejnya.'

....................................

Aku blur. Aku tak reply mesej tetapi memandang kosong pada komputer. Tangan aku laju klik pada satu folder rahsia. Dalam folder itu terdapat beratus nota yang aku save untuk di baca berulang kali. 

Aku klik lemah pada nota pertama
Catatan dairy aku segala perbualan telefon antara aku dan Halim.

[14/11/2010 11:25:35 PM] Halim: Assalamualaikum wahai Nadirah...
Halim: Lambatnya balik!!! dah makan??? Saya tunggu awak balik
Nadey: emm....baru balik penat tadi kat kedai short duit. Tak tahu la sape panjang tangan curi duit. Budak tu baru masuk kerja semalam. Harini dah buat hal. 
(masa ini aku bekerja sebagai Pet Consultant PLC, Kepong)
Halim: Tak makan lagi ni? Awak nak saya datang? Kita pergi makan?
Nadey: Tak payah la, nak tidur dah esok sy kerja pagi.

Terkenang aku kejadian malam tu. Beberapa minit kemudian. Aku mendapat call

"Keluar, saya depan rumah ni"- Halim

Ya Allah, dah pukul 12 malam ni. Kenapa Halim ni. Sapa hanta dia malam-malam ni? Aku keluar lihat dia senyum sehingga matanya berbentuk bulan sabit. Di tangannya ada bungkusan bekalan. Dia terus bukak dan meraba-raba chopstick dan beri pada aku. Berkaca mata aku melihat kesungguhnya Halim malam itu. 

" Ini lauk tadi mama masak, saya kan buta saya tak tahu mama masuk apa tapi saya tahu IA HALAL...jangan risau makan la", tanpa disoal laju tutur Halim.

Walaupon mengantuk, aku makan sehingga licin bekas itu. Halim setia menunggu dan dia meminta izin pulang. Kemudian dia call teksi dan pulang. Ya Allah, Kau beri hadiah terbaik dalam hidup aku. 

Kemudian nota kedua

Halim: Assalamualaikum wahai Nadirahku...
Nadey: Awak dah sihat? Semalam saya call awak tak angkat. So saya kelam kabut telefon papa awak. Dia kata awak dah okay cuma selepas makan ubat tidur tak sedar-sedar.
Halim: Ye dah sihat. Tadi saya cuci satu rumah, cuci toilet, mop rumah dan dah siap masak.
Nadey: YaAllah, badan tu dah cukup sihat ke? Tolong la beri badan tu rehat betul-betul.
Halim: Dah sihat, dah keluar peluh dah. Awak risau kat saya ek? Awak buat ape ni?
Nadey: Lipat baju
Halim: Ok pas lipat baju miscall saya nanti saya call kita borak lagi.
Nadey: Eh, tak nak...awak pergi rehat. Saya banyak lagi kerja bagi makan USOP (cicak tokek) nak masak nak kemas...bla bla
Halim: Takpe settle kan semua, pastu nanti miscall saya. Saya tunggu k
Nadey: Degil orang tua ni.
Halim: Orang tua ni la awak kene jaga nanti. hikhikhik
Nadey: Sapa nak jaga awak?
Halim: Eleh semalam kelam kabut tepon papa, papa kata ada orang tu suara macam nak nangis. hikhikhik. Eh tipu orang.....dah pergi kemas rumah. Nanti miscall k, nanti saya tertunggu-tunggu.

 Tetiba.................

Huh! Ya Allah.....

Keluhan berat sehingga membuatkan adik aku yang lalu depan bilik menegur. Kemudian aku tersedar. Kenapa aku buat kerja bodoh ni dah bertahun. Sehingga aku tidak menerima lelaki lain selain Halim. Buat apa aku bodohkan diri pada lelaki yang menganggap aku sebagai beban?

'Apa maksud beberapa mimpi aku sebelum ni?' bentak hati untuk mendapat jawapan yang tiada akhirnya.

Malam itu aku datang ke Bangi, lepak dengan geng Glam dan abang-abang kera. Selepas proses pembulian terhadap aku kami berubah ke topik serius. Abang-abang yang selama ini memantau keadaan aku akhirnya mereka satu meja menegur dengan perangai meroyan aku yang tiada noktah ini. Bukan kejam, niat mereka tak mahu aku menderita pada Halim lagi. Cukup la kisah Halim ni. Mereka selama ini hanya melihat betapa derita aku akhirnya pelbagai cara diberi untuk selesaikan masalah aku ni.

Kawan: Nadey sudah-sudah la tu, jangan dikenang lelaki yang tak suka kita.
Nadey: Yes, aku dah try tapi tak boleh
Kawan: Yes ko try tapi ko cakap je...ko tak pernah buat
Nadey: Ya Allah aku dah try semua, setiap kali aku nak try terima orang baru yang boleh bukakkan hati aku, setiap kali itu jugak aku mimpi Halim. Kerap sangat. Selama 3 tahun aku mimpi Halim. Sebab itu aku rasa Halim still jaga aku even dia takde depan mata.
Kawan: 3 Tahun ko mimpi lelaki yang sama??????? Better kau pergi berubat la
Nadey: Mengarut

Nasihat kawan aku tu buat aku tersedar. Apa masalah aku ni? Kenapa aku buat kerja bodoh ni? Sampai bila? Mungkin dah tiba masa untuk aku berhenti berharap. Berhenti merosakkan diri. Pantas tangan aku mencapai plastik hitam besar, aku mengumpulkan segala pemberian atau barang-barang yang boleh buat aku teringat pada Halim. Sebenarnya, aku sudah banyak kali, membakar barang-barang pemberian Halim. Namun aku bukan buang sepenuhnya. Tetapi kali ni betul-betul licin. Baju raya, NY snow ball, tanglung, purse, gambar, bekas makan, dan lain-lain lagi. Semua jadi debu.

Kali ni aku betul-betul tekad. Aku nak berubah! Setiap kali aku teringat Halim, aku akan terus istighfar dan sibukkan diri dengan hal bisnes. Bisnes buat aku sentiasa sibukkan diri maka tiada ruang untuk memikir perihal Halim.

Alhamdulillah, seperti tidak percaya sudah setahun berlalu. Kini aku sedang berinai. Berinai untuk majlis nikah esok hari. Alhamdulillah, syukur sangat tak sangka aku berjaya melupakan Halim dan menerima lelaki lain dengan hati terbuka.

Adam Hariz

Itulah nama lelaki yang telah membukak hati dan mata aku. Tidak lah sehensem Halim tapi sejuk mata memandang. Lelaki kampung yang rajin dan serba serbi tahu itu telah membuatkan hati aku lembut untuk menerimanya. Sebulan perkenalan selepas aku membuat urus jual beli kerbau di Janda Baik kami mulai rapat, tak lama kemudian dia terus datang merisik berjumpa ibu bapa aku. Pelik. Semasa proses perkenalan, sekumit wajah Halim tak terlintas langsung malah aku sudah berhenti mimpi pelik-pelik. Tiba-tiba hati jadi yakin, Mungkin dia pemilik tulang rusuk. Semua berjalan dengan lancar. Ayah pula seronok dapat bakal menantu yang rajin, kuat agama plus dia taukeh lembu di Janda Baik. Ayah juga seperti sudah dapat kawan untuk teman memancing, kalau dulu dengan ibu sahaja. Ayahlah orang yang paling gembira hari itu. Senyummmmmm je.

Terima kasih pada rakan-rakan dan abang-abang yang ambil berat dan tak jemu menegur untuk kebaikan aku. Allah dah turunkan kawan-kawan yang baik sekeliling aku. Mungkin semua yang berlaku beri hikmah yang tak diduga.

Jai: Dalam al Quran, Allah tiada suruh kita selesaikan masalah tetapi Dia suruh kita bersabar dan berdoa. Kerana setiap dugaanNYA, Dia ingin kita kembali kepadanya.

Adam Hariz, mungkin awak bukan yang pertama. Tetapi saya akan berusaha awaklah yang terakhir. Terima kasih untuk segalanya

Halim, terima kasih kerana awak pernah bahagiakan saya. Semuga awak bahagia dan berjumpe dengan tulang rusuk yang hilang selama ini. Terima kasih untuk semua.

Nadey, Alhamdulillah. Syukur atas semua pemberian. Pengalaman manis pahit itu titik berwarna yang mencorak kehidupan. Pengalaman itu juga modal kedewasaan aku. Alhamdulillah kini jelas hikmah setiap dugaan Allah itu.

Syukur.

-Tamat-


Khamis, 14 November 2013

BEAUTY AND THE BEAST - PART 4


Du du du du..........laju berdesup kelibat kanak-kanak lelaki berlari sambil menggelekek ketawa riang. Kanak-kanak berusia 3 tahun sedang galak bermain dengan seorang lelaki yang amat aku kenali. Berdebar................

Allah........Halim.......aku mimpi lagi

"Sayang, abang asyik main dengan Harraz je...bila abang nak main dengan anak sendiri?", senyum nakal Halim cukup membuatkan darah aku naik ke muka. Aku hanya mampu senyum, aku membisu seolah-olah anak tekak aku ade duri durian...amboi perumpamaan aku hiperbola sangat.


"Sayang, abang dah lapar ni. Awak masak ape harini?". Pertanyaan itu tak sempat aku jawab, soalan Halim bertalu lagi " awak okay?? Kenapa ni?". Aku masih membisu. Ini mimpi lagi!!! Kenapa syaitan tak pernah putus asa memainkan perasaan aku..kenapa dia menjelma sebagai Halim??? Orang yang aku sayang sangat lebih dari aku sayang diri aku?

Semua soalan tak pernah ade jawapan, menitis air mata aku sambil merenung wajah Halim. Aku bangun ke dapur dan membiarkan Halim menunggu aku menjawab soalannya. Baiklah, jika syaitan ni nak aku teruskan permainan ini...aku layankan aja. Mungkin semuanya bersebab. "Saya masak lauk baru harini, saya try je kalau tak sedap komen jujur ya....Ayam masak lemon, kangkung goreng belacan, ikan pekasam goreng dan air limau suam kesukaan abang", lancar mulut aku berkata setelah sekian lama terpendam. Halim membalas dengan senyuman.

 Anak jiran kami, Harraz, suka sangat datang rumah bermain dengan Halim. Harraz selera sangat dengan masakan ayam lemon tu. Bersepah nasi dari pingan, sombong nak makan sendiri. Halim juga sampai tambah dua kali. Sambil melayan Harraz, aku merenung muka Harraz...tiba-tiba tangan aku disentuh Halim. " kenapa ni??? Abang cakap awak diam je. Ada masalah ke? Awak tak bahagia dengan abang ke?". Aku hanya mampu menggeleng. Halim memujuk agar aku bercakap akhirnya ..." saya rasa semua ni mimpi...saya tahu saya tengah bermimpi ni...serius ni!!!!!" bersungguh aku terangkan.
Halim bangun dari kerusi, mengangkat pinggan lalu menghampiri aku dan mengucup dahi aku. Hangat. 

Macam mana setan boleh cium aku ni???? Sial setan ni menjelma jadi Halim pastu cium-cium aku??

Selesai makan dan mengemas. Aku masih terasa air yang keluar dari sinki REAL gila. Eh pelik asal mimpi sampai macam ni sekali? Aku merayu agar aku sedar. Aku cubit-cubit tangan aku. Tiba-tiba Halim menarik tangan aku " Jom kita pergi dating!" Aku hanya menurut.

Aku tak tahu Halim bawa aku kemana tetapi aku juga tidak bertanya. Jelas aku nampak, dia memakai jaket hijau lumut yang pernah aku beri pada dia dulu. 'Kacaknya....', getus hati aku. Halim kelihatan sangat bahagia sambil menyanyi. Sedar-sedar kami sampai di suatu tempat. LAUT!!!!!! " kita kat mana ni?, soal aku. " Terengganu", ringkas jawapannya. 

Petang yang nyaman itu terasa indah, tiada orang.. seolah-olah pantai tu tiada siapa tahu kewujudannya. Kami berjalan berpegangan tangan ditepian pantai. Rasa kekok memegang tangan Halim yang terasa sangat erat itu. 'ish....bestnya kalau betul-betul dia suami aku dalam alam nyata', omel aku sendiri. Rupanya omelan aku didengari Halim. " Apa sayang?? tak percaya kita dah kahwin?" Semakin erat gengaman tanganya. Dihayun-hayun. Ya Allah gembiranya Halim.

Asudah!!! Dah ni memang mimpi la....kenyataannya aku dah bertahun cari kau, dan kau masih menghilang. Puas aku cari. Macam-macam yang aku fikir. Tak pernah sehari aku tak rindu kau. Dan sejak akhir-akhir ni kerap sangat aku bermimpi tentang kau Halim. Ya Allah, berikan aku petunjuk. Pelik sangat, seolah Allah memberi peluang kepada aku melepaskan rindu. Kerana suara dan sentuhan dari Halim sangatlah REAL. Gelak tawa, perangainya lagi-lagi bab bebel semuanya cukup sifat dengan Halim di alam nyata, Halim seorang yang suka tersenyum sehingga matanya seperti bulan sabit, suka membuli, suka membuat keputusan untuk aku, suka membebel dan dia juga tegas menegur bila aku membuat silap. Tidak pernah sekali dia mengasari aku sepanjang perkenalan kami. Bila dah jadi suami ni pun bertambah romantik dan yang paling best dia mendorong aku untuk menjadi lebih baik. Sampai saja waktu solat terus mengajak aku jemaah bersama dia. Ya Allah syahdu sangat. Allah je tahu perasan itu. 

Terasa lama betul mimpi tu dan aku amat menghargai setiap saat aku bersama Halim. Mungkin aku boleh terjaga bila-bila masa. Sampai di hotel, kami berehat dan Halim segera mandi. Kami bercadang untuk mencari tempat makan selepas ini. Tiba-tiba aku terdengar getaran dari handphone. Aku bergegas bangun dan lihat skrin handphone Halim 

Nin Xing........1 message

Ya Allah kenapa perempuan ni masej dia? Aku terus menangis

Lagu G Dragon Im Missing You kedengaran. Baiklah aku dah sedar dari alam mimpi. Walaupon sejam aku tidur dalam kereta tetapi terasa mimpi itu panjang. Pipi aku basah dengan air mata. Dengan pantas aku menyeka air mata dan sapu dengan bedak asas. " Ish kang bos kate aku gaduh dengan sape pagi-pagi ni sampai sembab muka". Berat langkah aku untuk ke pejabat pagi ni. Hujan pun telah berhenti, langit semakin cerah tetapi ingatan aku melekat pada mimpi tadi. Kenapa kerap sangat aku bermimpi Halim. Sedangkan Halim sendiri membenci aku. Aku ni beban dia. Dia tak nak aku. Dia lari dari aku. Tapi kenapa Allah tak benarkan hati aku berubah dan lupakan Halim? Semua soalan tak pernah ada jawapan. Kenapa Nin Xing masej Halim? Ape dia nak? Harap mimpi aku bersambung. 

Semoga aku boleh bahagia. Amin

Selasa, 12 November 2013

WHEN.........PART 3

Everytime i tried to smile like my hero.....it always became like this
When it's Sunday
When i immitate a gay and say " Enough babey"
When someone doesn't respond to me
When my family are not home
when im the only single one among my friends
Listening to music through new headphones after listening through old shitty ones
When i walk and met my crush.......
When i felt im an alien
When i met someone who hate the same person!
When i tried to save Kicap Kipas Merah
when you’re trying to enjoy a picnic and theres a bee flying around your head
When i got pizza for dinner
When i give a presentation in English
When i met ugly person who want to flirt with me
When Brody see me naked 
When my fren said " i treat u tutti fruti!!"
When im heard the person i hate got rejected to get the car loan.
this is how i imagine people with autoplays that dont let you pause
that moment when you’re nice to someone, and they act like a total douche…
when your homework isn’t on wikipedia or google
when people unfollow me:
When i cought brody is.......
that awkward moment when people act like they know your best friend better than you do.
when you hear a old song on the radio…
that moment when you get a high score in a test you didn’t study for.
when your name is in a math problem.
i hate it when i walk into class late and everyone’s like
when i hear someone next to me say “don’t tell anyone”
when you realize that your teacher is absent