Isnin, 3 April 2017

Mabul - Part 4 Last


Sebenarnya dah tak ada cerita dah last ni, sebab semua sedih nak balik dah. Tempat ni memang betul-betul ada something, yang kau akan rasa tak boleh move on. So tujuan post kali ini, aku akan beritahu roughly bajet kami dan contact number orang baik-baik.

Roughly budget?
Sebab aku buat lesen kan so jangan compare dengan snorkeling punya
Pakej Lesen Diving PADI - RM1300 (all in)
Snorkeling - RM450 (all in)


-Transport dari Airport pergi balik
-Transport bot dari Semporna pergi balik
-Makan dan minum (air tiada had boleh buat air sendiri)
- Untuk pakej diving aku buat lesen kan (5x dive)
-Penginapan 3h2m

So banding dengan pakej penginapan lain. Yes, ada beza aku dah survey beberapa penginapan di Mabul. Ada yang tak termasuk servis transport dari Airport pergi pulang. Boleh nak tapi kena tambah bayaran. Bila aku buat kira-kira semula. Beza dalam beratus juga. Sebab tu aku cakap, Spheredivers adalah antara pilihan terbaik. Terpulang pada anda ok! Jangan risau orang pulau ni semua peramah. Semua akan layan anda baik punya

SEMPORNA
Penginapan BBB - RM48/ per night (BF included)
Island Hoping - RM100
Makan - Kami budget RM200 seorang termasuk duit jajan, duit kecemasan (lebih dari cukup)

Untuk aktiviti Pulau-pulau kat Semporna aku suggest
Dayana - 011 2547 2110
Nawir - 012-891 1220
Company: SIPADAN LEPA SEMPORNA
#highlyrecommended

Kalau korang cari kat FB nama Jimar Jul. Dia ni spupu abang driver bot yang aku naik aritu. So far aku msg dia, tengok FB dia memang dia dipercayai dan sgt2 direkomendasi oleh ramai customer beliau. Serius orang pulau memang peramah. Jangan segan silu cari tanya. 

Haha Lagi satu, aku kalau travel berkumpulan setiap orang ada tugas masing-masing. Macam aku dah handle semua, so kali ni kami hanya kisahkan bab makan je. Zati jadi accountant kami pegang duit makan. Dan aku amat titik beratkan duit kecemasan. Sebab apa? Sebab tu kena travel dengan aku. Aku jenis particular bab-bab macam ni. Kalau aku travel sorang-sorang pun macam ni. Saka aku la jadi accountant. Choiiiiiiiiiiiiii

******************************************************
Subuh sana awal dalam 5.15 pagi, aku kejut yang lain untuk solat. Aku solat tepi tingkap, dengar bunyi bot, bunyi air rasa macam sebaknya masa tu. Sujud pun bergenang air mata, OVER!
Lepas solat, aku ni jenis susah tidur sementara tunggu terang aku usha dulu gambar-gambar semalam hiks. Faham-fahamlah gambar siapa. 

Dalam pukul 6 lebih camtu tetiba cahaya matahari direct kena muka aku. Perghhh sinar ilahi gituw, aku terus bangun terkejut ya Allah view dari hostel BBB ni sangat-sangat cantik. Ya Allah syukur sangat. Ini gambar tak edit ok, Samsung A9 Pro, setting HDR (rich tone). Subhanallah view, ya Allah rindu sangat-sangat macam ni. Syukur ada peluang macam ni. Tengok yang lain seme tidur, aku je la sibuk-sibuk bangun snap gambar, usha abang-abang bot. 
Perangai aku ni jenis gelabah bab-bab masa ni. Aku jenis tak suka orang tunggu aku. So aku bersiap lah awal gila. Padahal Mas Noor datang pukul 11. Siap kemas semua dalam pukul 9 pagi kami turun makan. Breakfast disediakan tau sebab tu bagi aku Hostel BBB antara yang terbaik aku pernah stay. 

Hostel BBB
Harga berpatutan - 6/10
View - 9/10
Makanan - 9/10
Kebersihan - 10/10
Pekerja melayu dia yang masak, makanan banyak gila. Kuih-muih sedap-sedap. Aku kot bab makan kan, sedap sokmo. Ada bubur, bihun goweng, roti bakar, sosej, telur goweng, arghh banyaklah. Dah makan tu basuh sendiri laa, walaupun pekerja dia larang kami basuh. 
Kalau korang nak pergi pulau takut tinggal barang, sini ada loker. 
Ok bab kebersihan terbaik!
Lepas makan, kami rehat dulu kemas beg lagi, sementara tunggu Mas Noor hantar ke Airport. Ok Mas Noor ni pakej mana pulak?
Seperti kat atas aku bebel tentang pakej Spheredivers ni cover all in dari kau sampai dan kau pulang.

Last posing macam ni rase sayu gila. 
Kami turun dari BBB check out dan ke kedai ni beli Biskut Gery yang pofuler tu. Weh sedap ler biskut ni lg2 yang perisa cheese tu. Ya Allah dah la tebal cheese dia. Sedap sangat. Sini harganya RM3 kalau kat KL harga RM6. Aku ni kan jenis gelabah, sampai pukul 10 pagi Mas Noor tak sampai-sampai so aku nak hilangkan gabra aku, kami order ais blended. Aku ambik durian belanda. Sedap ler. Sambil tu habis semua orang yang lalu depan kedai tu aku tanya... "Mas Noor ke?"  "Mas Noor ke?" sampai stress kawan-kawan aku. Hahaha sebab tu kalau berjanji dengan aku kena punctual kalau tak aku akan stress. 
Inilah Mas Noor. Memula kami panggil Abang Masnor. Ingatkan nama dia Masnor rupanya Mas tu abang dalam bahasa indon. Dia berasal dari Medan kot (sedare zati dan2) nama sebenarnya Supranor. So Mas Noor la... aku panggil abang dia segan sbb anak dia pun baya kami. So dia suh panggil Mas Nor. Sebenarnya aku lupa nak save nombor dia, tapi kalau korang perlukan khidmat Mas Noor diluar kawasan Semporna, Tawau ke korang boleh contact Abang Azhar / Abang Ady Spheredivers. Baik orangnya, dah la muka beliau iras bapak sedare aku. Sabar je la.
Nak masuk Sabah memang ade permit weh, dia akan bagi ko dan simpanlah elok-elok. Macam kes aku simpan dah elok dah, simpan dan buku novel. Zati dah beritahu awal jangan buang, mende ni dorg nak. Aku ni memang pelupa permit letak mana. Memang selongkar habis beg depan kaunter kastam. Seb baik lagi 30 minit nak bukak gate, so aku dengan tenang turun bawah, depan Airport Tawau ada balai polis. Tengok je muka aku terus dia tegur, hilang permit lettew... Sebab common case sangat masuk kuar balai sebab permit hilang. Polis pulak memang ramah, so dia berborak dan dia doa aku datang sini lagi. Haish aku memang suka Sabah lah!
Dari seat inilah kami duduk sekali dengan Makcik dari Tawau. Dia tegur aku "Kau orang Tawau ka?" sebab aku borak dengan dia slang Sabah. Seb baik aku tak cakap bahasa Suluk dengan dia. 
"Aku orang Key Ell, aku blaja cakap Sabah sebab aku mau kahwin dengan orang Sabah" Keto kaki Makcik tu gelak. 
Makanan mmg superb. Sedap
Bila dah sampai KL Sentral, back to reality. Langkah pon berat je. Hati kt Semporna lagi.

OK setel hutang

Serius, aku demam rindukan Sabah sampai masuk hospital. Hahahaha SERIUS la!
Sebenarya seminggu selepas pulang dari Sabah, batuk aku makin teruk. Kisahnya aku dah batuk dua bulan sebelumnya lagi. Macam-macam ubat try xjalan. Sekali aku tak boleh bernafas, kol 2 pagi aku sampai KPJ tetiba doktor xray dada penuh kahak okay, sampai berbuih peparu aku. Tiga hari kat wad High Dependency Unit HDU, dan 3 hari kat wad biasa. Doktor beritahu ni sebab rindu orang Sabah ni. Macam tahu-tahu je doktor ni.

Syukur aku sehat sangat-sangat sekarang. Hargai rejeki kesihatan anda.

So next? Mana nadey? Cancel ke NZ cancel ke Australia. Lagipun matawang kita rendah sangat sekarang so aku tukar wishlist aku kepada Pulau Tenggol, Tioman semula, dan KK. Yes, kalau ada rejeki aku turun ke Mabul semula buat diving. 

Smuga dipermudahkan urusan korang dan diberkati rejeki masing-masing. Sekian. 

Tiada ulasan: